Zonnedakproject? Servicepunt Zon voor bedrijven helpt jou verder.
Ben je eigenaar of huurder van een (bedrijfs-)pand in Rotterdam? En overweeg je om er zonnepanelen op te leggen, maar loop je tegen praktische of organisatorische zaken aan? Het Servicepunt Zon voor bedrijven helpt je graag verder!
Bij gemeente Rotterdam staan twee ervaren en compleet onafhankelijke zon-adviseurs uit de praktijk voor je klaar. Ze helpen je kosteloos op weg met alles wat er bij het plaatsen van een zonnedak komt kijken. Of je nu pandeigenaar bent of huurder. Maak gebruik van hun kennis en ervaring!
Esther Zumpolle, adviseur zon: “We kunnen u begeleiden bij de gehele ontwikkeling van uw zonnedak. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, type zonnesystemen en -concepten, financiële zaken zoals belastingvoordelen, subsidies, prijzen en een businessmodel. Maar ook administratieve handigheden, het wegnemen van praktische obstakels en het sluiten van een degelijk contract met een installateur van zonnepanelen. Met alle plezier helpen we u verder op weg naar een zonnedak om trots op te zijn. Neem gerust contact op, we komen graag naar u toe.”
Willem Buiter, adviseur zon: “Het moet anders met onze energie, het moet duurzaam! Laten we elkaars kennis en kracht gebruiken om Rotterdam duurzamer te maken. Ik heb veel ervaring met het ontwikkelen van hele grote maar ook kleinere zonne-energieprojecten. Groot of klein, alle beetjes helpen. Voor advies over uw idee, tot en met een aanbesteding; we zijn er voor alle bedrijven en organisaties in Rotterdam. Neem gerust contact op en leg uw vraag aan ons voor.”
Contact opnemen met de zon-adviseurs?
De adviseurs stellen hun kennis en ervaring gratis ter beschikking, en helpen je graag op weg. Je kunt deze ‘zon-specialisten’ inschakelen als een soort coach en als vraagbaak. Neem dus gerust vrijblijvend contact op.
Voor een afspraak met een van de zon-adviseurs, Esther Zumpolle via 06-11 03 20 66 of Willem Buiter via 06-20 59 47 41. of stuur een email naar ServicepuntZonSO@rotterdam.nl
Veelgestelde vragen
Het ontwikkelen en realiseren van een zonnedak is doorgaans niet super complex, maar er komt wel veel bij kijken. En iedere situatie is anders. Bij gemeente Rotterdam staan twee ervaren en compleet onafhankelijke zon-adviseurs uit de praktijk voor je klaar. Ze helpen je kosteloos op weg met alles wat er bij het plaatsen van een zonnedak komt kijken, rekening houdend met jouw wensen en ambities. Maak gebruik van hun kennis en ervaring! En er is binnenkort een handleiding beschikbaar met veel tips en informatie. Stuur een mail naar ServicepuntZonSO@rotterdam.nl als je deze wenst wilt ontvangen.
De diensten van de zon-adviseurs zijn gratis. Neem gerust contact op, ze komen graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt Esther Zumpolle en Willem Buiter bereiken via 010 – 26 70 052 of via emailadres ServicepuntZonSO@rotterdam.nl.
Laat altijd een bouwkundig constructeur de draagkracht beoordelen voordat je panelen gaat plaatsen. Een zonnesysteem op een plat dak weegt ca. 12-15 kg/m2, op een schuin dak ca. 10 kg/m2.
Kan het dak dit niet dragen dan zijn er de volgende alternatieven:
Je dak verstevigen (de Provincie Zuid Holland heeft hier financiële ondersteuning voor beschikbaar middels de regeling Zonnig Zuid Holland).
De panelen met dakankers aan je dak bevestigen i.p.v. ballasten. Dit is wat kostbaarder.
Kiezen voor lichtgewicht zonnepanelen gemaakt van kunststof i.p.v. glas. Denk hierbij aan merken als Solarge of Suman.
Een draagconstructie toepassen die steunt op gevels/sterke delen zoals Rable.
Of misschien is het overkappen van de parkeerplaatsen met zonnepanelen een idee?
Over het algemeen worden zonnesystemen nu al binnen 2 tot 5 jaar terugverdiend en gaan ze ruim 20 jaar mee. Des te eerder je zelf gaat opwekken, des te eerder daalt je energienota en verduurzaam je je bedrijfsvoering. Veel ondernemers geven juist aan “Dit had ik veel eerder moeten doen!”.
Hier zijn verschillende oplossingen voor, maar het is altijd maatwerk afhankelijk van wensen en mogelijkheden:
Je zou geld kunnen lenen (denk aan financial lease)
Je zou een zonnesysteem kunnen huren
Je zou het zonnesysteem kunnen leasen via een operational lease constructie
Je zou je dak ter beschikking kunnen stellen aan een energie coöperatie
Iedere optie heeft zo’n zijn voor- en nadelen. Je boekhouder kan hier vaak ook in adviseren. Ook de zon adviseurs helpen je graag!
Een zonnesysteem is een flinke investering en van een kwalitatief zonnesysteem mag je verwachten dat het jarenlang probleemloos ‘draait’. We begrijpen dat je dan niet met de eerste de beste solar installateur in zee wil gaan. Er zijn in Nederland vele solar installateurs; grote en kleine, lokale en internationale spelers. De een is bijzonder goed in zonnesystemen voor woningen, de ander is gespecialiseerd in projecten vanaf 5.000 panelen en er zijn er ook die zich op complexe daken hebben toegelegd.
Voor iedere situatie is een geschikte partner te vinden. Referenties zijn daarbij erg belangrijk. Misschien heeft een buur-bedrijf al zonnepanelen naar tevredenheid? De zon adviseurs van de gemeente helpen je graag bij het selecteren en contracteren van een goede leverancier.
Afhankelijk van waar de zonnepanelen precies komen is er mogelijk een vergunning nodig. Neem in ieder geval contact op met DCMR, zij kunnen aangeven welke aanvullende eisen er dan van toepassing zijn.
Bij het ontwikkelen van een zonnedak in een huurder/verhuurder situatie komt wat meer kijken. Neem als eerste contact op met de pandeigenaar om te weten te komen of hij positief staat tegenover het plaatsen van zonnepanelen. Zonder zijn medewerking wordt het kansloos. Ga samen om tafel en bespreek in alle openheid de wensen en zorgen. Wie gaat investeren? Wie heeft baat bij de opbrengsten/besparingen en hoe worden deze verdeeld? Wie is aansprakelijk voor het zonnesysteem? Wat als de huurder vertrekt? Wat eist de opstalverzekering? Hoe leggen we afspraken vast? Ook hier kunnen de zon adviseurs je bij helpen. Bij strandtent Uluwata Beach is het gelukt.
Dit kan van toepassing zijn op met name grootverbruikers die een zwaardere aansluiting wensen en/of hun overschot aan zonnestroom willen terug leveren. Ook wel bekend onder de naam ‘congestie’: de situatie waarin er meer vraag naar of aanbod van elektriciteit is dan beschikbare capaciteit om deze te transporteren. Helaas is dit door de netbeheerders niet snel op te lossen. In het Rottedamse Stedin gebied valt het met de congestie gelukkig (nog) mee: Congestie | Stedin.
Er zijn 2 soorten congestie:
1. afnamecongestie: als je al een aansluiting en afnamecontract hebt, kun je nog wel stroom afnemen. Je kunt echter geen nieuwe aansluiting of verzwaring van je aansluiting krijgen.
Om toch meer energie te kunnen gebruiken zou je bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen inzetten en het energieverbruik van de primaire bedrijfsprocessen aan te passen aan het opwekprofiel. Dit kan door machines (extra) te laten draaien op momenten dat de zonnepanelen veel energie leveren. Dit gebeurt al geregeld bij vriesopslag: bedrijven laten hun vriezer extra hard werken op de momenten dat er veel zonne-energie wordt opgewekt, zodat ze de temperatuur een beetje kunnen laten oplopen als de zon niet schijnt.
2. teruglevercongestie: je kunt geen zelf opgewekte stroom terugleveren aan het net. Dit beperkt de groei van nieuwe, duurzame manieren om energie op te wekken. Technisch en economisch is het dan uitdaging om zo veel mogelijk zonnestroom direct zelf te verbruiken (gelijktijdigheid). Bij teruglevercongestie worden zonnesystemen ‘begrenst’ in hun productie en het overschot aan zonnestroom wordt ‘weggegooid’.
Om het negatieve effect hiervan te beperken kun je een aantal dingen doen:
Door te kiezen voor een (kleiner) zonnesysteem wat goed is afgestemd op het verbruiksprofiel kun je deze verliezen minimaliseren. Het tijdelijk opslaan van zonnestroom in een batterij kan in specifieke situaties ook een oplossing zijn.
Je kunt er voor kiezen om op de zonnige momenten méér stroom te verbruiken door bijvoorbeeld dan te laden en je energieverbuikers in je productieproces goed te plannen. Soms zijn er ook met de netbeheerder afspraken te maken met betrekking tot de teruglevering.
Doe in ieder geval de netcheck. Daarmee kom je op de wachtlijst te staan, waarmee je aangeeft dat je geïnteresseerd bent in het aansluiten van het zonnestroomsysteem op het elektriciteitsnetwerk, zelfs als er momenteel geen capaciteit beschikbaar is. Je zult dan op de hoogte worden gehouden van eventuele veranderingen in de capaciteit van het netwerk en je kunt dus snel handelen als er weer ruimte beschikbaar komt. Dit kan betekenen dat je eerder toegang krijgt tot het netwerk dan bedrijven die niet op de wachtlijst staan.
Tegenwoordig (juni 2023) heeft een zonnepaneel van bijna 2 m2 oppervlakte (1,1 x 1,75m) een vermogen van ca 430 Watt Piek. Dat wil zeggen dat er als de zon maximaal op zo’n paneel schijnt, 430 Watt geproduceerd wordt. Gericht op t zuiden wordt daarmee in Nederland jaarlijks ruim 400 Kilowattuur geproduceerd.
Als dat paneel op t Oosten of t Westen gericht ligt zal dat ca 15 % minder zijn. Als uw panelen op t zuiden gericht komen te liggen, deelt u uw verbruik door 400, en weet u hoeveel panelen u nodig heeft om uw jaarverbruik zelf te produceren.
Heel eenvoudig, zonder digitalisering is hier geen bedrijf meer, zegt Geoffrey van den Ouden van Total Mayhem Games. Wat is de digitale economie voor Total Mayhem Games? Geoffrey: “Het is…
Karina Bliek is kindertolk en gedragsvertaler. In haar vak vertaalt ze het gedrag van een kind naar een boodschap voor de ouder of opvoeder. Karina startte haar onderneming 1,5 jaar…
Aanleggen zonder uitstoot De maritieme sector stond niet altijd bekend als voorloper op het gebied van duurzaamheid. Maar tijden veranderen. Fulko Roos, oprichter en eigenaar van Royal Roos: “Inmiddels kijken…