Zuid-Afrikaans bedrijf maxwell+spark helemaal thuis in de Spaanse Polder

In april 2022 vestigde maxwell+spark, een duurzaam en innovatief maakbedrijf uit Zuid-Afrika, zich in de Spaanse Polder. Een mooie aanwinst voor de stad, dus alle reden om in gesprek te gaan met CEO Clint Bemont over de verhuizing en de ambities van het bedrijf. Wat was voor zijn bedrijf de reden om voor Rotterdam te kiezen en hoe ziet hij de maakindustrie in de Spaanse Polder?

subsidieregeling bedrijfsruimte maakindustrie productiefaciliteit maxwell+spark, Zuid-Afrikaans bedrijf in Spaanse Polder
© maxwell+spark

Duurzaam koelen

Maxwell+spark maakt op lithium-ion batterijen werkende koelsystemen, die gebruikt worden in koelvrachtwagens. Ten opzichte van het traditionele, op diesel opererende koelsysteem, biedt de lithium-ion batterij van maxwell+spark een kostenbesparing en een grote reductie in de CO2-uitstoot. Dat biedt kansen voor een verduurzamings- en efficiëntieslag in het transport van gekoelde producten.

In Zuid-Afrika heeft het bedrijf verschillende productlijnen, waaronder diverse soorten batterijen voor heftrucks. Voor de Europese markt ligt de focus voorlopig echter op de transportkoelsystemen. Vanwege de CO2-emissiereductiemogelijkheden, die in Europa veel aandacht krijgen, maar ook vanwege de hoge dieselprijzen. Deze aandacht en de zakelijke kansen maakten het logisch om het bedrijf uit te breiden naar Europa.

Solar raceteam

De eerste contacten met de Nederlanders ontstonden in de tijd dat Clint deel uitmaakte van het solar raceteam van de Zuid-Afrikaanse Universiteit van Kwazulu Natal. De solaractiviteiten waren ook de start van het bedrijf maxwell+spark. Een Noors bedrijf wilde de batterijen die in de solar auto’s gebruikt werden, commercieel inzetten. Een focus op industrieel gebruik van de batterijen was het resultaat. De eerste vrachtwagen met een lithium-ion batterij werd in 2018 verkocht in Zuid-Afrika aan retailer Spar. Tegenwoordig heeft bijna elke grote Zuid-Afrikaanse retailer of transporteur van gekoelde waren minimaal één maxwell+spark lithium-ion aangedreven transportkoelsysteem, aldus Bemont.

Spaanse Polder

De nabijgelegen haven als logistiek en industrieel knooppunt, in combinatie met de vele vervoerders en toeleveranciers die in Rotterdam gevestigd zijn, waren de belangrijkste redenen om een ​​locatie in de Rotterdamse regio te zoeken. Clint Bemont geeft aan dat de ontvangst in Nederland en de regio Rotterdam in het bijzonder, ook bijgedragen heeft aan de keuze voor Nederland.  Zoals hijzelf zegt: ‘De ondersteuning die we kregen van organisaties als Yes!Delft, Rotterdam Partners, Innovation Quarter, NFIA en vele anderen toen we voor het eerst in Nederland arriveerden, was fenomenaal. Na een klein jaar in het Rotterdamse, voelt maxwell+spark zich hier al helemaal thuis’.

De Spaanse polder was de locatie waar een plek voor de Europese vestiging gevonden werd. Dichtbij Delft, nog bekend uit de dagen van de solar races. Een groot voordeel voor maxwell+spark is dat het veel van de benodigdheden kan inkopen bij bedrijven in de buurt. Het bedrijf koopt bijvoorbeeld elektrische goederen, verf, bevestigingsmiddelen en gereedschap in bij bedrijven die zich binnen een straal van een paar honderd meter bevinden. Op het moment worden gesprekken gevoerd met één van de naburige bedrijven over kwaliteitsstaalwerk. Vanaf begin 2023 gaat het bedrijf de assemblage in de vestiging in de Spaanse Polder fors opschalen.

Clint geeft aan dat het mooie van de huidige locatie is, dat het de mogelijkheid geeft om in de nabije toekomst uit te breiden. Ook is het bedrijf blij met de bars en lunchrooms in de buurt. Dat maakt het gebied een prettige werkomgeving voor de medewerkers. Clint geeft aan: ‘We waren verrast over de hoeveelheid en kwaliteit van dergelijke locaties’.

Een toekomstbestendige economie

Een toekomstbestendige economie betekent volgens Clint Bemont beter gebruik maken van schonere energiebronnen en nieuwe manieren van denken integreren met technologie. Maxwell+spark doet dit onder andere door data-analyse te integreren in de batterijen om het gebruik te verbeteren.

‘Ons hele bedrijf is gebaseerd op een toekomstbestendige economie. Dat is wat we doen!

We helpen onze klanten om toekomstbestendiger te worden. Zelf proberen we minder energie te verbruiken. Daarnaast geven we extra aandacht aan het verminderen van het gebruik van verwarming en verlichting. Maar de verkoop van één van onze systemen heeft de grootste impact’.

Als advies aan de gemeente over de ontwikkeling van de Spaanse Polder geeft Clint: ‘blijf doorgaan met de ondersteuning van ondernemers en startups, technologie, het milieu en de energie- en digitale revolutie, en dat alles met behoud van een levendige en creatieve cultuur’.

Subsidieregeling bedrijfsruimte maakindustrie

De gemeente Rotterdam wil de maakindustrie in de Spaanse Polder en het Rotterdam Makers District stimuleren. Corona heeft duidelijk gemaakt dat het belangrijk is niet te afhankelijk te zijn van internationale goederenstromen en in te zetten op kortere productieketens. De maakindustrie draagt daarnaast ook bij aan de transitie naar de nieuwe economie. Daarvoor zijn innovatief technische en creatieve ideeën nodig, waar de maakindustrie om bekend staat.

Met de subsidieregeling bedrijfsruimte maakindustrie wil de gemeente Rotterdam bedrijven met verbouw- of verhuisplannen in Spaanse Polder of het Rotterdam Makers District een steuntje in de rug geven. Voor meer informatie over de regeling kijk je op subsidieregeling bedrijfsruimte maakindustrie