Veilig ondernemen

Succesvol ondernemen betekent ook veilig ondernemen. Hoe kun je de veiligheid van je bedrijf waarborgen en je zaken veilig doen. Van cybersecurity tot de beveiliging in je shop. Wij zetten alle informatie en een aantal tips voor je op een rij.

Foto: gemeente Rotterdam

Digitale veiligheid

Cybercriminelen hebben het op alle ondernemers voorzien. Of je nu directeur bent van een bedrijf met veel werknemers, winkelier of een thuiswerkende freelancer: ze willen je systemen plat leggen. Gelukkig zijn er veel manieren om je bedrijf hiertegen te beveiligen.

Digitale veiligheid is belangrijk voor het beschermen van bedrijfsgegevens. De concurrent zou natuurlijk maar wat graag over je jaarcijfers of specialistische kennis beschikken.

Als je persoonsgegevens van je klanten gebruikt, bijvoorbeeld voor nieuwsbrieven of online verkoop, ben je zelfs verplicht om die tegen misbruik te beschermen volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Slechte beveiliging leidt vaak tot een datalek en dat kan leiden tot misbruik, zoals identiteitsfraude. Alles over cybercriminaliteit, bijvoorbeeld over phishing en ransomware en hoe je daartegen beschermt, lees je op Ondernemen010.

Lees meer over digitale veiligheid:

Veilig werken

Je wilt dat je personeel veilig kan werken. De overheid heeft hiervoor wetten en regels opgesteld. De arbeidsinspectie controleert of bedrijven zich hieraan houden. Op de website van de arbeidsinspectie vind je checklists om na te gaan waaraan je je moet houden.

Iedere ondernemer met werknemers in dienst is verplicht een risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) te hebben. Dit is een document waarin staat beschreven welke risico’s er in jouw bedrijf zijn en welke maatregelen je neemt. Mocht er zich een ongeluk voordoen, dan vragen de instanties altijd naar je RI&E.

Een brand of een ander incident kan plots een einde maken aan je ondernemersdromen. Je pand is zwaar beschadigd, voorraden zijn in rook opgegaan en mogelijk zijn er zelfs mensen gewond geraakt of erger. Een brand heeft ook gevolgen voor buren en anderen in de omgeving. Bijvoorbeeld als er giftige stoffen zijn vrijgekomen. De overheid heeft daarom strenge regels waaraan ondernemers moeten voldoen. Zo kan je de kans op brand zo klein mogelijk houden.

Lees meer over veilig werken:

Misdaad

Uit onderzoek blijkt dat een op de tien ondernemers slachtoffer is geweest van afpersing. De gevolgen hiervan voor jezelf en je omgeving zijn enorm groot. Er bestaan verschillende soorten afpersing, zoals persoonlijke, maar ook productafpersing. Schaam je niet en ga ermee naar de politie. Die kan op een veilige manier helpen.

Je kunt ook slachtoffer worden van misleiding. Bijvoorbeeld als iemand je een nepfactuur stuurt en je die betaalt. Of als een bedrijf voorraden bij je inkoopt en daarna niet betaalt, omdat het bedrijf opeens niet meer bestaat. Je kunt altijd aangifte doen van fraude en misleiding bij de politie. Ook zijn er meldpunten waar je hulp kunt vragen.

Wie slachtoffer wordt van een overval lijdt meestal niet alleen financiële schade. Stress en angst kunnen voor een trauma zorgen waar je ziek van kunt worden. De politie heeft tips om het overvallers heel moeilijk te maken. Oline vind je zelfs bedrijven die een training aanbieden waarin je leert wat je kunt doen tijdens een overval.

Maar ook klanten spelen een rol voor de veiligheid. De klant is namelijk helaas niet altijd koning. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van agressieve klanten of van winkeldiefstal. Vervelend voor jou en voor je andere klanten.

In het Platform Veilig Ondernemen werken ondernemers samen met politie, justitie, gemeente en brancheorganisaties aan een veilig ondernemersklimaat. Ze brengen de criminaliteit in kaart en bekijken wat nodig is voor een veilige omgeving voor ondernemers, werknemers en klanten.

Lees meer over misdaad en informatie voor ondernemers:

Veilige werkomgeving

Het kan zijn dat er onder je werknemers mensen zijn die met huiselijk geweld te maken hebben. Hun werkplek is vaak de enige veilige plek die ze kennen. Huiselijk geweld leidt tot stress en verzuim.  Het blijk dat het de oorzaak is van minstens tien procent van het ziekteverzuim. Vermoed je dat dit bij een werknemer van jou aan de hand is? Dan kan je helpen.

Pesten is ook van invloed op een veilige werkomgeving. Helaas stopt pesten niet als je van school gaat. Ook volwassenen kunnen er wat van. Het kan zelfs zo ernstig worden dat werknemers er ziek van worden of overspannen. Als werkgever moet je voor een veilige werkomgeving zorgen. Een goede aanpak van pesten is daarom belangrijk. Je kunt met diverse maatregelen het pesten stoppen.

Lees meer over een veilige werkomgeving:

Een lijst van berichten

 • Cyberbeeld Rotterdam 2022

  Het Cyberbeeld Rotterdam 2022 is opgesteld vanwege de enorme kansen die digitale ontwikkelingen Rotterdam bieden, maar die tegelijkertijd ook veiligheidsaspecten met zich meebrengen. Cyberaanvallen kunnen voor de maatschappij ontwrichtend zijn…

  Thema’s:
  • Digitaal
 • FERM cybersecurity scan

  Cybercriminaliteit blijft onverminderd toenemen. Ook jouw organisatie is een doelwit. Wil je een duidelijk beeld van de kwetsbaarheid én de weerbaarheid van je bedrijf? Lees dan zeker verder. FERM en…

  Thema’s:
  • Maritiem
 • Winkel Wendela van Dijk in Rotterdam

  Vanaf 29 juni kunnen mkb-ondernemers in de detailhandel (non food) met 2 tot en met 50 werknemers aan de slag met digitaliseren via het nieuwe initiatief ‘Mijn Digitale Zaak’. Dit…

  Thema’s:
  • Digitaal

Cybercriminaliteit en digitaal ondernemen op Ondernemen010

Komende events

 • cybersecurity conferentie 13 oktober 2022

  Kom naar deze gratis cybersecurity conferentie en zorg dat je digitaal veilig bent! Digitale criminaliteit Maar liefst één op de vijf ondernemers wordt slachtoffer van digitale criminaliteit! Het is de…

  Thema’s:
  • Digitaal
  Inhoudstype:
  • Meet-up
 • Booijmans van Beuningen. Ondernemersontbijt.

  Ondernemers hebben het de afgelopen twee jaar moeilijk gehad tijdens de Coronapandemie. Daarom zijn wij blij dat wij in de Week van de Veiligheid het ondernemersontbijt weer organiseren. Tijdens deze…

  Inhoudstype:
  • Meet-up
 • Schip op het water van de nieuwe waterweg. Op de voorgrond lopen en fietsen mensen.

  Hoe kunnen we toekomstige groei en ontwikkeling van kustgebieden vormgeven in het licht van klimaatadaptatie, energietransitie en verstedelijking? En hoe kan deze ontwikkeling bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid…

  Thema’s:
  • Maritiem
  Inhoudstype:
  • Congres