Katendrecht-Wilhelminapier

Katendrecht stond vroeger vooral bekend als zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown. Tegenwoordig is het juist een van de hipste wijken van Rotterdam.

Begin deze eeuw is begonnen met een enorme gebiedsontwikkeling die een positieve ontwikkeling had op de wijk. De woningvoorraad en de buitenruimte zijn grondig opgeknapt. En dit alles zonder het rauwe randje, dat de Kaap zo uniek maakt, te verliezen.

Foto: Peter Schmidt

Wilhelminapier

De Wilhelminapier is de laatste jaren ontwikkeld tot één van de meest mondiale plekken van Nederland. De hoogste gebouwen van de Benelux staan pal naast oude pakhuizen gevuld met cafés, restaurants en musea. De pier was ooit – met de Holland-Amerika Lijn – dé uitvalsbasis voor duizenden landverhuizers uit heel Europa. Tegenwoordig vertrekken nog steeds veel mensen vanaf deze plek, om mee te varen met ‘s werelds grootste cruiseschepen.

Volop in beweging

Katendrecht is volop in ontwikkeling. De komende jaren komen hier vele woontorens en huizen bij. Cobana, de Groene Kaap en Bayhouse zijn enkele projecten die zijn opgeleverd of in aanbouw zijn. Ze hebben een aanbod in koop- en huurwoningen. Maar er wordt meer gebouwd, zoals het Santos Pakhuis dat gerestaureerd wordt tot design interieur zaak van het Duitse merk Stilwerk. En bijvoorbeeld The View, dat naast een hotel ook de grootste supermarkt van Rotterdam krijgt met een loopbrug naar metrostation Rijnhaven.

Vlakbij het Deliplein staan de gloednieuwe Fenixlofts met onderin een ruime openbare (betaalde) parkeergarage. Onderin huist ook de nieuwe Food Factory. De oude Fenixloods, waar eerst de Fenix Food Factory zat, wordt verbouwd tot Landverhuizersmuseum. Er zal daar ook ruimte zijn voor een cultureel programma gericht op de wijk. De hele kade krijgt een opknapbeurt. De buitenruimte wordt ingericht als verblijfsplek waar je heerlijk kunt zitten of een mooie avondwandeling maken. Via de kades van Katendrecht en de Wilhelminapier loop je een prachtig rondje Rijnhaven.

Meer informatie

Kijk op www.rotterdam.nl/wilhelminapier voor actuele informatie over de ontwikkelingen op de Wilhelminapier. Volg ‘De Kaap’ ook op Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Deel deze pagina